Εφηβεία και σχολείο

της Έφης Φουτζιτζή απο το τμήμα Β4

Η εφηβεία θεωρείται μια από τις δυσκολότερες περιόδους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ανθρώπου. Κάποιοι την περνάνε έντονα, ενώ κάποιοι άλλοι πιο ήπια. Σίγουρα είναι μια ηλικιακή περίοδος, η οποία αναπτύσσει και εκδηλώνει όλες τις εκφάνσεις της στη σχολική καθημερινότητα. Τί γίνεται όταν συγκρούονται αυτά τα δύο;

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο άνθρωπος διαμορφώνει τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Το σχολείο συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας μέσω του κοινωνικού περίγυρου. Είναι λογικό όταν περνάμε τον περισσότερο χρόνο της μέρας μας στον χώρο του σχολείου, να επηρεαζόμαστε από τις συμπεριφορές των γύρω μας, φίλων ή καθηγητών. Είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο να αναγνωρίζει ποιος πραγματικά είναι και το σχολείο διαδραματίζει έναν από τους βασικότερους παράγοντες σε αυτό.

Μην ξεχνάμε, όμως, πως εκτός από τις θετικές όψεις, η εφηβεία έχει και τις αρνητικές πλευρές της.  Γνωρίζουμε καλά πως ένας έφηβος έχει πολλές κα γρήγορες μεταβολές στα συναισθήματά του, δηλαδή αλλάζει πολύ εύκολα η διάθεσή του. Άλλες φορές μπορεί να νιώθει σιγουριά, χαρά και αυτοπεποίθηση, ενώ άλλες φορές μοναξιά, άγχος και φόβο Το σχολείο προκαλεί ποικίλα αρνητικά συναισθήματα, καθώς φορτώνει τον μαθητή με υποχρεώσεις, προκαλώντας έτσι το αίσθημα της πίεσης. Με αυτόν τον τρόπο, ο έφηβος μπαίνει στη διαδικασία να πιστεύει ότι δεν είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου και πολλές φορές τα παρατάει.

Γονείς, η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος γεμάτη εντάσεις, φωνές, κλάματα, γέλια, χαρές και λύπες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι υπομονή και να είστε δίπλα στα παιδιά σας. Άλλωστε, μην ξεχνάτε, ήσασταν και εσείς έφηβοι κάποτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *